پروپوزال چیست؟ راهنمای نوشتن پروپوزال

پروپوزال چیست؟

پروپوزال یک طرح چند صفحه ای می باشد که دانشجو بایستی عنوان یا همان موضوع تحقیق را در آن به طور کامل و واضح شرح دهد تا هرگونه ابهامی از موضوع ازبین برود. دانشجویان باید توجه داشته باشند که تحقیق آنها باید سه بخش مهم یعنی چیستی، چرایی و چگونگی موضوع را دربرگیرد. لازم به ذکر است، عنوانی که دانشجویان برای تحقیق خود انتخاب می کنند محتوای پایان نامه آنها را تعیین می کند.

دانشجویان ارشد و یا دکتری که در شرف فارغ التحصیلی هستند برای اینکه بتوانند پایان نامه و رساله خود را انجام دهند ابتدا بایستی بتوانند یک پروپوزال ارائه دهند. دانشجویان باید درنظر داشته باشند که بتوانند به راحتی استاد راهنمای خود را متقاعد کنند که موضوع، جهت تحقیق مناسب است و می تواند مراحل تصویب پروپوزال را طی کند.

دانشجویان پس از اینکه موضوع تحقیقات خود را انتخاب نمودند باید به مطالعه منابع مربوطه پرداخته و مراحل لازم جهت نوشتن پروپوزال را انجام دهند. از جمله این مراحل می توان به بیان مسئله اشاره کرد به زبان ساده تر بیان مسئله همان بیان مشکل است در این قسمت دانشجو باید مطلبی را ارائه دهد که مخاطب هدف از انتخاب این موضوع را به سادگی متوجه شود. در آخر با تصویب پروپوزال دانشجویان می توانند به انجام نگارش پایان نامه خود بپردازند.

 

 

پروپوزال یک فرم چند صفحه ای بوده که می توان آن را از سایت دانشگاه خود تهیه کرد. این فرم که به فرم پیشنهاده نیز معروف است از بخش های مختلفی تشکیل شده که دانشجو با تکمیل آن می تواند کلیت پژوهشی را که قصد انجام آن را دارد به دیگران معرفی کند. همچنین پروپوزال راه دریچه ورود به نگارش پایان نامه ارشد و رساله دکتری بوده و در صورت عدم تصویب آن توسط گروه آموزشی دانشگاه، دانشجو اجازه نوشتن پایان نامه را نخواهد داشت.

همانطور که گفته شد پروپوزال از بخش های مختلفی تشکیل شده. در واقع فیلدهای مختلف این فرم به ثبت اطلاعاتی می پردازد که مخاطب بدون آشنایی با شما، تنها با مطالعه آن فیلدها به طور کامل متوجه سوال و موضوع پایان نامه شما می شود. در بخش زیر نمونه ای از فرم پروپوزال ارائه شده تا به بررسی هر یک از قسمت های آن بپردازیم.

در ابتدای فرم پرپوزال باید نام و نام خانوادگی و مشخصات شخصی خود را وارد کرده و سپس اسامی استاد راهنما و مشاور خود را ثبت کنید. مرحله بعدی که بسیار مهم می باشد، ثبت عنوان پایان نامه به صورت انگلیسی و فارسی است. دانشجویان باید دقت کنند که کلمه و لغتی را به اشتباه در این بخش وارد نکنند.

در فیلدهای بعدی که در تصویر زیر مشاهده می کنید، دانشجویان می بایست شرح پیشنهاده خود را کامل کنند. بیان مسئله و اهداف پژوهش، کلمات کلیدی، پیشینه و روش پژوهش و … در این فرم توضیح داده می شود تا اساتید گروه آموزشی بر اساس این اطلاعات به تصویب پیشنهاده شما بپردازند.

پروپوزال
پروپوزال

نحوه نگارش پروپوزال

نگارش پروپوزال باید با دقت و پس از مطالعه منابع در مدت زمان کافی انجام شود. بخش مهمی که در نوشتن پیشنهاده باید به آن توجه داشت، بیان مسئله است. معمولا دانشجویان تفاوت بین بیان مسئله، اهمیت پژوهش و ضرورت پژوهش را به درستی نمی دانند. به همین دلیل متن هایی شبیه به یکدیگر را نوشته که معمولا منجر به رد شدن پروپوزال می شود. به همین دلیل توصیه می شود پیش از نوشتن پروپوزال این اطلاعات را از استاد راهنمای خود پرسیده و سپس شروع به کار کنید.

پیشینه پژوهشی یکی دیگر از اطلاعاتی است که می تواند به شما در نحوه جلو بردن نگارش پایان نامه ارشد و یا رساله دکتری کمک شایانی کند. چرا که شما از طریق مطالعه پژوهش های انجام شده توسط دیگر محققان می توانید متوجه خلاء تحقیقاتی شده و از این طریق نو آوری کار خود در مقایسه با آن ها را توضیح دهید. در صورتی که این کار را به نحو احسن انجام دهید، کیفیت کار خود را بسیار بالا می برید.

روش پژوهش نیز یکی دیگر از بخش هایی است که باید تکمیل گردد. البته در این بخش نیازی به توضیح جزء به جزء تحقیق نیست، بلکه باید نوع پژوهش که کمی است یا کیفی بیان شود. در پژوهش های کمی از اطلاعات آماری برای به دست آوردن نتایج استفاده می شود، اما در روش کیفی از تحلیل متون استفاده شده تا به نتایج جدید دست پیدا کنیم. در این بخش از پروپوزال نیز باید نوع پژوهش و روشی که برای تحلیل نتایج خود استفاده کرده اید را بنویسید.

در بخش بعدی باید زمان مورد نیاز خود برای انجام هر یک از فصل های پایان نامه را بنویسید. معمولا برای هر بخش ۲ ماه در نظر گرفته می شود که بسته به سختی و آسانی پایان نامه امکان تغییر آن وجود دارد. در آخر نام چند کتاب و منبعی که در تحقیق شما مهم تلقی می شود را نوشته، فرم پروپوزال را امضا کرده و تحویل استاد راهنما دهید.

 

مراحل تصویب پروپوزال

پس از مراحل ذکر شده معمولا استاد راهنما چند کپی از فرم پروپوزال دانشجو تهیه می نماید و در جلسه گروه آموزشی آن ها را در اختیار اساتید مختلف رشته تحصیلی دانشجو می گذارد. در صورت صحیح بودن پروپوزال، این فرم تصویب شده و دانشجو می تواند کار نگارش پایان نامه خود را آغاز کند. البته گاهی اساتید پیشنهاد می دهند که اطلاعات فرم پروپوزال در سامانه ایرانداک نیز ثبت شود تا میزان شباهت اطلاعات درج شده در آن با سایر مقالات و پژوهش ها نیز مشخص گردد.

دانشجویان به این موضوع توجه داشته باشند که فرم های پروپوزال در پوشه تحصیلی هر دانشجو نگهداری می شود و به همین علت دانشجویان دیگر اجازه تغییر و یا اصلاح موضوع پروپوزال را نخواند داشت. مگر اینکه تغییر موضوع به خواست استاد راهنما بوده باشد که ازین طریق آموزش دانشگاه می تواند اقدامات لازم را انجام دهد.

در صورتی که پروپوزال دانشجو توسط اساتید گروه آموزشی رد شد، دانشجو فرصت داشته تا مجدد به اصلاح پروپوزال خود بپردازد و هر گونه اشتباه در نحوه نگارش خود را اصلاح کند. معمولا یکی از ایراداتی که به پیشنهاده ها گرفته می شود، توضیح زیادی بوده که دانشجو در هر یک از فیلدها داده است. به همین دلیل توصیه می شود اطلاعات خود را خلاصه نوشته ولی موضوع اصلی را حتما بیان کنید.

 

سوالات متداول

۱- ✔️ پروپوزال چیست ؟

✔️ پروپوزال یا پیشنهاده یه فرم تقریبا ۸ صفحه ای بوده که دانشجویان پیش از شروع به نگارش پایان نامه باید آن را بنویسند. در متن مقاله اطلاعات بیشتری در خصوص پروپوزال داده شده است.

۲- ✔️ نحوه نگارش پروپوزال چیست ؟

✔️ برای نگارش پروپوزال باید بیان مسئله، ضرورت و اهمیت پژوهش خود را توضیح دهید. جزئیات بیشتر را می توانید از متن مقاله مطالعه نمایید.

۳- ✔️ مراحل تصویب فرم پروپوزال چیست ؟

✔️ فرم پروپوزال در ابتدا توسط استاد راهنما مطالعه شده و سپس در اختیار اساتید گروه آموزشی قرار می گیرد. برای مطالعه مراحل به طور کامل می توانید به مطالعه متن مقاله بپردازید.

79 بازدید